Trip Kanak-Kanak Dewasa (Gold Coast, Sydney, Brisbane) ~ Day 2

04 November 2013

Gigih itinerary masing-masing nak nengok sunrise dari balcony… Akhirnya aku hanya mampu menikmati sunrise dari tingkap bilik… mengantuk… huahahahaha… Jam 5 pagi semua dah bangun siap2. Banyak mende yang nak kene settlekan pagi ni

PINTU MASUK KUPARI

1) Nak bayar untuk penginapan 8:00am – awal pagi phil dah ada dah kat kaunter. mungkin sebab aku ada kot. Hahaha pakcik ni takda la tua sangat… tapi tua la dari aku… huahahaha… dia sangat baik, semua mende dia nak cerita, risau naw kalau iols sesat… but sorry la pakcik phil iols sangat mengejar masa sebab kereta dah sampai….

2) Nak amek kereta sewa 8:30am – dorang datang amek kita then bawak ke opis dorang. Mudah berurusan dengan dorang ni.. walaupun aku tak terlibat, tapi aku tengok cara dorang memang amat mudah. hehehehe

Alamat  tempat sewa keta:

2/11 Northview Street
Mermaid Waters
Queensland 4218

(1300 365 033)

3) Nak gi Movie World

Hehehe mcm banyak nau la ye…

Settle semua urusan dalam kol 9.00 lebih mcm tu la… hehe maka bermula lah xpdc kanak-kanak dewasa ini…. menuju puncak Movie World…

sp mw

laluan yangm enjadi pilihan hati kami

Setelah lebih kurang 30 minit drive, we all pun sampai kat Movie World…

sumber : Google (tak sempat nak snap pic gerbang)

Maka kanak-kanak dewasa semakin menjadi-jadi jakunnya bila bergambar di mana sahaja. Asal rasa chantek terus snap pic… tanpa memperdulikan orang disekeliling kerana mereka pun lebih kurang weols jugak perangainye kot… aku memang berazam, tekad, nekad tak nak naik any menatang yang boleh membuatkan aku sakit jantung macam kat singapore dulu… soooo kiranya matlamat aku memang nak menikmati keindahan MW yang dorang kata best ni… yang lelain pun lebih kurang rasanya. Tapi dalam takut2 dan tak nak tu aku teringin nak naik yang satu tu tapi sebab basah soo mesyuarat memutuskan untuk main game tu last sekali… (tapi tinggal harapan la lepas tu tak jejak dah kat situ).. kat tempat yang bentuk LOVE tu la aku nak naik… tapi…. huk huk huk

MVUrm ape jek yang weols layan… urmmm owh Ice Age 4D tu, Hollywood Stunt Driver, Lepak Main Street layan Parade & Show, Scooby Doo Spooky Coaster, jenjalan n pitca session kat semua tempat… asal boleh… n semua show plak weols layan walaupun kepanasan… giteww….. ni antara pitca yang perasan indah yang weols amek…

C360_2013-11-04-14-24-07-053Budak Gemok Nak Terbang
C360_2013-11-04-09-26-14-390

Tak berbaris pun nak amek pitca dengan mentang comel ni

Camera 360

Pekan Cowboy

C360_2013-11-04-11-07-34-769 C360_2013-11-04-12-28-40-865 C360_2013-11-04-13-31-42-337 C360_2013-11-04-13-32-09-712 C360_2013-11-04-13-33-18-709 C360_2013-11-04-13-34-42-725Layankan jek la sedikit pitca weols kat sini….pitca ni semua aku amek guna camera hp jek… malas nak kuarkan camera dari dalam beg… boleh gitew….

Aku harapkan tempat yang luas dan banyak game sebenarnya, tetapi…… ok la MW ni… hehehehehe sila2..

Hari ni habiskan masa di Movie World je… tak banyak aktiviti pon…

Ok malamnya weols merayau kat pantai n jenjalan kat area shopping centre kat GC tu…memula kami menjejaki kedai runcit kat sebelah Kupari tu… aku tak boleh la hidup tanpa talian internet (belagak nak mamps!!) so aku beli simcard kat kedai runcit tu jek… hehehehehe simcard rega dia $2 then topup $30 n boleh guna sampai hari terakhir kami di GC… puas hati sebab boleh bergayut dengan bonda dan sista… hehehehe…

Weols cari Hardrock Cafe…pastu weols lepak kat Starbuck membeli tumbler dan menikmati free wifi… hehehehehe (masa tu simcard aku tak active lagi) boleh berFB dan update apa yang perlu amat menyenangkan……

Esoknya iols nak ikut theyols gi SeaWorld plak… hoyeaaaayyyyhhh!!!! boleh jumpa Spongebob Square Pant!!

Trip Kanak-Kanak Dewasa (Gold Coast, Sydney, Brisbane) ~ Day 1

03 November 2013 (Ahad) Flight ke Gold Coast pada jam 9.30 pagi waktu Malaysia dan dijangka tiba di GC jam 8.20 waktu tempatan. Semua tau kan yang GC awal sejam daripada Malaysia. So kiranya dah lewat jugak weols sampai kan. Jam 7 pagi Maz n Yus dah call tanya kat mana?? Hehehe aku ngan bib masih bertenggek kat rumah, tunggu teksi pun satu hal kan. 7.15 aku dengan bib gerak ke LCCT dalam  7.50 macam tu kot sampai la LCCT, disebabkan dah lama naw tak gi international flight melilau plak cari kaunter check-in.. huahahaha kelakar dowh…  dah tu panjang plak barisan tempat drop baggage urm.. memang tak boleh blah… Dah settle drop beg2 tu baru merayap carik makcik n pakcik dua orang tu. Then jumpa la kat KFC.. sebab tak sarapan lagi n takut tak makan dlam flight nanti, so melahap la seketul ayam kat situ. (sebenarnya we ols tak beli makanan pun untuk penerbangan ke OZ ni, bukan tak nak tapi lupa). After melahap dengan senang hati, maka geng kanak-kanak dewasa pun bergegas ke departure hall. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Semua orang lepas, bermaksud visa@ETA lepas la nak ke OZ gitew. Sambil berlenggang kangkung, tetibe tengok gate untuk ke GC penuh orang. Uwaaaaa!!!! aku dah panic.. panic takut makanan tak cukup… hahahahaha sungguh tak berasas kepanikan aku tu… hehehehe. Maz n yus dok belakang, aku dgn bib dok dekat dengan toilet.. haruslah seat aku tepi tingkap lepas aku paksa bibah beli jugak seat tepi tingkap untuk aku… huahahahaha jiran we ols awek sakura… minah jepun yang tak keluar satu perkataan pun dari mulot dia… hehehehe.

20131103_170443

Camera 360

XTVT DLM FLIGHT

Alhamduillah, dapat makanan… tak kisah la bayar lebih mahal daripada orang yang beli online kan… yang penting perut aku terisi dengan gumbira… senang hati!!!!!!!!!

C360_2013-11-03-14-03-35-753

MAKANAN AKU OTW

Owh lupa nak gitaw flight weols sebenarnya lwat sikit daripada jadual. So weols sampai dalam kol 9 gitew waktu dia. Airport pun macam lengang sikit. Masa kat imigresen n kastam dorang aku la cuak… mana la tau ada si anjing comel yang datang merayau. dah la aku takut menatang tu.

Nah akhirnya aku bebas tanpa berjumpa makhluk di atas… sebab tak da barang nak declare so kluar dulu dan settlekan urusan pengangkutan ke penginapan. Memula ingat nak amek bas, tapi sebab dah malam n penat so aku meyakinkan semua orang utk amek teksi… huahahahaha menurut Phil Brown (pakcik apartment yang selalu beremel2 dgn aku tu) tambang dalam $70. so lebih kurang la dengan naik bas. So aku gigihla mencari kat mana teksi tu. Rupanya keluar je airport tu kene jalan ke kanan…. hehehe takde la plak semangat aku nak snap pitca sebab aku dah lembik sebenarnya and risau mana nak cari kunci yg Mr. Phil letak… hehehe…

ihsan abg google

so we all naik la itu teksi sambil mata masing2 kejap2 jeling meter… memula ok jek… pastu terasa laju pulak kuda tu berlari… uwaaaa semua dah panas punggung tgok dah lebih $70 tp x sampai lg… hehe dan akhirnya sampai jua dengan total $83. Apa yang pasti sampai2 jek aku berkejaran ke pintu apartment dan alangkah gumbiranya hati beta melihat sampul surat yang mengandungi kunci dan pesanan pakcik phil tergantung di pintu… hoyeeeeaaahhh!!! berjaya…. Apartment we all tingkat 4, sea view yer…  apartment 2 bilik and extra satu katil kt ruang tamu, lengkap segalanya cuma wifi jek xda.. hahahaha (nti aku buat entry khas untuk apartment)… Apartment ni $720 utk 6 mlm ya

Lepas dah settle semua mende, puas hati iols pun ZZZZzzz

Bersedia untuk esok

 

Trip Kanak-Kanak Dewasa (Gold Coast, Sydney, Brisbane) ~ Intro

3/11/2013 – 9/11/2013 yang lepas aku melepakkan diriku yang hina ini di bumi kanggaru gitew…  Erk minah kampong pergi tempat omputeh plak after last year negara K-POP (masa pergi  tu kurang layan sgt la K-Drama, apatah lagi lagu K-POP… pergi pon sebab suka nak tengok tempat orang.. kekdahnya).

Sebabkan ni negara yang aku boleh ber “communicate” tanpa ragu-ragu, so aku berani dan yakin bila semua sepakat untuk pergi sendiri tanpa travel agent.. hehehe… So memasing beli tiket ujung tahun 2012 and awal tahun

2013 (spesifiknya aku beli bulan Januari 2013 gitew).

Airasia X menjadi pilihan… (tu je yang murah pun). Dana yang dilaburkan untuk Ticket RM1.1K (return)… boleh la kan sebab beli 10 bulan before depart kan… orang lain boleh dapat RM700 jek untuk return… hehehe… lepas beli tikcket tu tak buat ape2 la sampai la bulan 4 mcm tu.. hehehe barus trt buat research sikit2 n mula la bahagikan tugasan masing2…

Ai dapat task booking penginapan, visa@ETA n ticket ke Madame Tussauds Sydney…. hehehe tapi semuanya aku settlekan last min sb bizi sket taun ni…

Ticket Flight to Sydney, Theme Park kat GC tu mek Maz yang uruskan, Sewa Kereta plak Yus nyer kerja… Bib??? tugasan dia menanti di Area Percutian nanti… hehehehe

Ni aku listkan mende2 yang kami dah settlekan  sebelum fly ke OZ

1) Ticket Theme Park – (We ols amek yang VIP Pass(Movie World, SeaWorld, Wet n Wild $99 pax tapi dapat free 1) = $297/4 = $74.25 pax

2) Paradise Country (General Admission+ BBQ Lunch) = $39.99 pax

3) Flight Ticket to Sydney (return) = $98 pax

4) Madame Tussauds Sydney = $30.4 pax

5) Sewa Kereta (5 hari) = $236.50/4 = $59.1pax

6) Apartment 2 Bedroom (Kupari) = $720/4 = $180 pax

7) Visa = RM20 pax (buat dengan kak Intan)

(A) So total yang dah settle before pergi = $481.74 + RM20 pax

Alang-alang dah ingat ni aku tepek semua la perbelanjaan di OZ :

1) Parking :

Airport 1 hari (masa pergi sydney) = $22/4 = $5.5 pax

Art Gallery Brisbane per entry = $15/4 = $3.75 pax

Story Bridge = $2/4 = 0.5 pax

Skypoint GC = $2/4 = 0.5 pax

2) Skypoint ticket = $15.75 pax

3) Makan di Rick’s Cafe Movie World = $20 pax

4) Minyak keta (5 hari) = $74.69/4 = $56.25 pax

5) Teksi

GC Airport – Kupari = $83/4 = $20.75 pax

Sydney Airport – Darling Harbour = $57/4 = $14.25 pax

Kupari – GC Airport = $83/4 = $20.75 pax

6) Pub Trans Lain

Bas Paddy Market – Opera House = $2.2 pax

Train Opera House – Sydney Airport = $15.9 pax

7) Makanan runcit2  = $30

8) SV = $100

(B) Total = $296.1

Total Perbelanjaan = RM1100 + RM20+( $481.74 + $296.1) x 3

= RM1120 + RM2333.52

= RM3453.52

So total perbelanjaan aku seperti yang dikira di atas. Aku rasa mungkin kurang lain tang Shopping/SVnier tu… banyak jimat kat makan kot sebab masak kat apartment… n Starbuck jek… kebab pun sekali jek tu pun share sebab bapak beso portion dia…

Hehehe puas hati la dengan bajet tu walaupun sebenarnya banyak lagi ruang untuk kurangkan…

GETAWAYS 2013

2013 Getaway

Ni first getaway aku ke obersi selepas tahun 2012… Last Trip ke Korea 2012… Alhamdulillah la dapat keluar sekali setahun pun ok… Untuk tahun 2013 ni aku pilih untuk ke Gold Coast, Sydney dan Brisbane, Australia…. Trip seminggu bersama tiga lagi rakan dirancang pada hujung tahun 2012 yang lalu…

Untuk tahun 2013 ni tak banyak la bercuti-cuti Malaysianya… Tahun ni aku cuma pergi ke Kelantan, Cameron, Melaka, Kota Kinabalu dan Langkawi. Semuanya tanpa perancagan rapi tapi pergi membawa hati yang doka nestapa (kekdahnya)..

Sebab ni blog baru aku, so nanti slow-slow aku cerita…

Kehidupan Yang Complicated

Seperti manusia lain, aku juga pernah melalui zaman remaja. Zaman meningkat dewasa. Zaman penuh dengan keseronokkan dan kegembiraan bersama kawan-kawan.

Kalau aku nak cerita tentang kehidupan kanak-kanak aku… memang jenuh la nak membaca.

 Bosan pun ya juga. Ye la kehidupan budak kampong. Tapi apa yang aku cuba kongsikan disini, adalah situasi sekarang dan zaman aku dulu. Yup dah 10 tahun aku tinggalkan usia 18 tahun. Pada usia 18 tahun juga la aku pertama kali meninggalkan keluarga menaiki kapal terbang. Penerbangan pertama aku adalah dari Miri ke Labuan.

Dari sejak dari itulah aku tiap tahun terbang ulang alik Kampung dan Semenanjung. Dan bermula dari saat itulah aku hidup merantau di negeri orang. Hidup sebatang kara. Melalui banyak perkara buat pertama kali dalam hidup aku. Tapi Alhamdulillah, walaupun aku bergaul dengan kawan-kawan yang lebih kukuh kewangannya, aku tidak pernah tewas dan terikut-ikut. Kerana aku sedar, aku dari mana, aku sedar ibu bapa baku bukan orang senang. Takkan la aku nak makan sedap-sedap kat sini tapi mereka kat rumah makan ikan masin. Itu yang aku pegang sehingga sekarang.

Tapi apa yang dapat aku perhatikan remaja  zaman sekarang jauh berbeza. Sanggup menipu untuk mendapatkan duit untuk berfoya-foya dengan kengkawan. Contoh terdekat yang dapat aku perhatikan adalah ahli keluarga aku sendiri. Alhamdulillah aku mampu menyediakan tempat tinggal dan makan minum dirumah untuknya, tapi aku tak sangka budak mentah tu sanggup menipu untuk mendapat yang lebih daripada itu.

Baru sebulan bekerja, duit belanja kerja pun aku yang kasi, then nak berlagak hidup senang. Aku tak kisah la pasal baju2 aku yang kene rembat (walaupun sebenarnya aku pantang orang kacau pakaian aku) sebab aku tahu dia datang dengan kebodohan membawa baju 2 pasang sahaja… duit belanja yang aku bagi dibeli benda yang tak berfaedah, sedangkan berus gigi sebatang pun tak terbeli… memang dugaan betul la jaga anak orang. Baik aku jaga kucing daripada jaga orang yang keras kepala.

No wonder la selama ni kalau aku tinggalkan baju kat rumah, bila balik balik baju2 tu semua dah lesap. Yes memang aku dah kerja dan aku boleh beli mende2 tu semua bila2 masa. Tapi itu bukan tiket untuk aku bersedekah. Kalau baju yang baru sekali pakai pun dah kene rembat.

Wah amat buruk luahan hati aku ni… tapi dah panas sangat hati ni bila kene tipu darah daging sendiri.

Kalau tak kene gaya, aku senang hati nak sponsor tiket balik….

 

Aidil Adha…. (Episode Duka)

Rasanya belom terlambat buatku mengucapkan salam Aidil Adha kepada semua muslimin muslimat sedunia. Jika tahun lepas aku bercuti seminggu untuk menyambut Aidil Adha bersama keluarga, tapi tahun ni aku memilih untuk tidak bercuti memandangkan cuti tahunan aku dah nak habis akibat menanggung pelbagai penyakit pada awal tahun. Daripada tulang belakang kembali sakit, aku seterusnya diserang asthma. Bukan itu sahaja, gigi-gigi yang berselirat dalam mulot pun mula buat hal.

Ok kembali kepada isu utama Aidil Adha…

Kebiasaanya kalau aku tak balik raya pun, aku akan amek cuti at least sehari, tapi tahun ni memang aku tak ambil cuti. Kebiasaannya juga aidil adha aku akan masak rendang dan kari untuk santapan di pagi raya, malah aku berbaju kurung baharu tiap kali pagi raya walaupun menyambutnya sedirian di rumah, tetapi tahun ini itu semua tidak terjadi… Urrrmmm langsung tiada mood raya. Dengar takbir memang sayu hati…sebab ni kali kedua aku tidak balik beraya setelah hampir 6 tahun menetap di Putrajaya.

Bertambah sendu hati apabila si ibu merajuk sampai tak nak jawab phone call… Ya Allah betapa berdosanya aku menyakitkan hati seorang ibu. Walaupun aku hanya mangsa tetapi tetap kesakitan itu terbawa dalam mood raya aku. Itu jugalah antara punca mengapa aku tidak ada persediaan raya langsung.

Mujur cik Bibah bawak balik lemang dan rendang, merasa la juga menu raya. Nak berjalan2 or join rewang memang tak la.. aku memang dari kecik tak reti bergaul…

Walaupun ini Aidil Adha yang paling sedih yang pernah aku lalui, namun aku bersyukur kerana masih berpeluang meraikannnya.

Mata memang kembang semangkok la bila do menetes air mata jek kerjanya. Ujian buat aku. Semoga aku akan lebih tabah menghadapi dugaanNya seterusnya.

Semua Allah mengampuni segala dosa kita Umat Muhammad….

Telemovie “Kenapa Aku Binti Abdullah”

Ni poster Telemovie yang aku layan tu... simple jek....

Ni poster Telemovie yang aku layan tu… simple jek….

Aku terjumpa link telemovie ni… so aku layankan jek… Bagi aku tajuk drama ni dah menjelaskan segala-galanya, cuma olahan cerita yang mungkin menarik untuk ditonton. Soal pelakonnnya, aku tak amek port sgt sebab aku lebih menghayati isu yang cuba diketengahkan.

Sedikit screenshot

Sedikit screenshot

“Anak Luar Nikah” atau “Anak Tak Sah Taraf”

Masyarakat sekeliling mudah memandang jijik, memandang rendah anak yang tak sah taraf, sehinggakan individu tersebut tertekan dengan persekitaran. Memang tak dinafikan, masyarakat kita sekarang lebih terbuka mengenai perkara ini, namun masih ada yang memandang rendah pada ATST.

Anak Anugerah Terindah : sah Taraf Atau TIdak, Bukan Salah Mereka

Anak Anugerah Terindah : sah Taraf Atau TIdak, Bukan Salah Mereka

Bagi aku, anak tu tidak bersalah, mengapa perlu kita menghukum mereka??? Yaa mungkin mereka dilahirkan tanpa ikatan yang sah. Tapi, adalah sangat kejam bila kita membebankan lagi mereka dengan tanggapan negatif. Bagi aku watak dalam cerita ni kira bertuah la sebab tak da plak yang ejek status dia. Urmm tapi anak tu yang memberontak bila dorg baca tanggapan negatif orang terhadap  mereka…

Menggagau Mencari Kebenaran Disebalik Kekeliruan

Menggagau Mencari Kebenaran Disebalik Kekeliruan

Hakikatnya kehidupan sebenar ATST ni kadangkala amat menyedihkan. Selalu menjadi mangsa diskriminasi, masngsa pilih kasih. Kesian mereka mencari identiti sendiri apabila mereka keliru dengan status mereka, keliru siapa ayah mereka…

Duka Dihati Mereka

Tekanan sekeliling menyebabkan mereka hidup dalam kesedihan dan selalu menjadi mangsa ejekan kawan-kawan yang telah diajar oleh ibu bapa yang anak Tak Sah Taraf ni Anak Haram, Anak Luar Nikah, Anak Sial… dsb…

menyedihkan

menyedihkan

Apa2 pun Anak Tak Sah Taraf jangan pernah menyalahkan ibu bapa kerana melahirkan mereka ke dunia. Sebaliknya bersyukurlah kerana nasib mereka tidak seperti anak-anak lain yang dibuang atau digugurkan. Bersyukurlah kerana Allah memberi peluang kepada mereka untuk melalui ujianNya…