Trip Kanak-Kanak Dewasa (Gold Coast, Sydney, Brisbane) ~ Intro

3/11/2013 – 9/11/2013 yang lepas aku melepakkan diriku yang hina ini di bumi kanggaru gitew…  Erk minah kampong pergi tempat omputeh plak after last year negara K-POP (masa pergi  tu kurang layan sgt la K-Drama, apatah lagi lagu K-POP… pergi pon sebab suka nak tengok tempat orang.. kekdahnya).

Sebabkan ni negara yang aku boleh ber “communicate” tanpa ragu-ragu, so aku berani dan yakin bila semua sepakat untuk pergi sendiri tanpa travel agent.. hehehe… So memasing beli tiket ujung tahun 2012 and awal tahun

2013 (spesifiknya aku beli bulan Januari 2013 gitew).

Airasia X menjadi pilihan… (tu je yang murah pun). Dana yang dilaburkan untuk Ticket RM1.1K (return)… boleh la kan sebab beli 10 bulan before depart kan… orang lain boleh dapat RM700 jek untuk return… hehehe… lepas beli tikcket tu tak buat ape2 la sampai la bulan 4 mcm tu.. hehehe barus trt buat research sikit2 n mula la bahagikan tugasan masing2…

Ai dapat task booking penginapan, visa@ETA n ticket ke Madame Tussauds Sydney…. hehehe tapi semuanya aku settlekan last min sb bizi sket taun ni…

Ticket Flight to Sydney, Theme Park kat GC tu mek Maz yang uruskan, Sewa Kereta plak Yus nyer kerja… Bib??? tugasan dia menanti di Area Percutian nanti… hehehehe

Ni aku listkan mende2 yang kami dah settlekan  sebelum fly ke OZ

1) Ticket Theme Park – (We ols amek yang VIP Pass(Movie World, SeaWorld, Wet n Wild $99 pax tapi dapat free 1) = $297/4 = $74.25 pax

2) Paradise Country (General Admission+ BBQ Lunch) = $39.99 pax

3) Flight Ticket to Sydney (return) = $98 pax

4) Madame Tussauds Sydney = $30.4 pax

5) Sewa Kereta (5 hari) = $236.50/4 = $59.1pax

6) Apartment 2 Bedroom (Kupari) = $720/4 = $180 pax

7) Visa = RM20 pax (buat dengan kak Intan)

(A) So total yang dah settle before pergi = $481.74 + RM20 pax

Alang-alang dah ingat ni aku tepek semua la perbelanjaan di OZ :

1) Parking :

Airport 1 hari (masa pergi sydney) = $22/4 = $5.5 pax

Art Gallery Brisbane per entry = $15/4 = $3.75 pax

Story Bridge = $2/4 = 0.5 pax

Skypoint GC = $2/4 = 0.5 pax

2) Skypoint ticket = $15.75 pax

3) Makan di Rick’s Cafe Movie World = $20 pax

4) Minyak keta (5 hari) = $74.69/4 = $56.25 pax

5) Teksi

GC Airport – Kupari = $83/4 = $20.75 pax

Sydney Airport – Darling Harbour = $57/4 = $14.25 pax

Kupari – GC Airport = $83/4 = $20.75 pax

6) Pub Trans Lain

Bas Paddy Market – Opera House = $2.2 pax

Train Opera House – Sydney Airport = $15.9 pax

7) Makanan runcit2  = $30

8) SV = $100

(B) Total = $296.1

Total Perbelanjaan = RM1100 + RM20+( $481.74 + $296.1) x 3

= RM1120 + RM2333.52

= RM3453.52

So total perbelanjaan aku seperti yang dikira di atas. Aku rasa mungkin kurang lain tang Shopping/SVnier tu… banyak jimat kat makan kot sebab masak kat apartment… n Starbuck jek… kebab pun sekali jek tu pun share sebab bapak beso portion dia…

Hehehe puas hati la dengan bajet tu walaupun sebenarnya banyak lagi ruang untuk kurangkan…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s